Po dlouhé době jsem se pustila do žehlení a shlédnutí nějakého hezkého filmu na neděli (nemám telku, takže na filmy koukám jen občas). Protože mám ráda Meryl Streep, tak padla volba na Julii a Julii - film o vaření, kde jde o francouzskou kuchyni. I když má film nevalné recenze, kašlu na ně, mě se to opravdu moc líbilo a vřele doporučuji!
Film režisérky Nory Ephron se zabývá reálnými postavami a reálnými recepty. Ony jsou to vlastně dva filmy v jednom, protože hrdinky s podobnými křestními jmény rozděluje půl století. První je Julia Child a byla ženou amerického pracovníka ministerstva zahraničních věcí ve Francii. Prostředí inspirovalo energickou Juliu a přineslo jí nový smysl života. Její vášeň k jídlu se orientovala na francouzskou kuchyni. Stala se první Američankou, která vystudovala slavnou kuchařskou školu Cordon Bleu. Podílela se na slavné kuchařské knize Mastering the Art of French Cooking, kterou měly v šedesátých letech americké hospodyňky ve svých domovech možná častěji než bibli. Měla svůj vlastní televizní pořad, ve kterém svým typickým a nezaměnitelným způsobem učila ženy za oceánem, že vaření může být i umění, vykonávané s láskou.
Druhá žena, jejíž příběh snímek vypráví, je současnice jménem Julie Powell. Ta žije v New Yorku, má za sebou neúspěšné spisovatelské pokusy a pracuje v pozici, která vnitřní pohodu zrovna nepřináší (rekonstrukce míst, zasažených událostmi 11. září). Stejně jako kdysi Julia Child i ona hledá něco, čeho by se mohla chopit a co by dalo jejímu životu smysl. A nalézá to rovněž ve vaření, konkrétně v realizaci všech 524 receptů z knihy, na níž se její slavná předchůdkyně podílela. Chce je zvládnout během jednoho roku. Má k tomu podporu svého manžela Erica a internet. V době, kdy blogování ještě nebylo tak rozšířenou činností jako dnes (psal se rok 2002), píše o svém úsilí právě formou blogu… a dostává se jí pozornosti. Všechno pak shrnula v pamětech se stejným názvem jaký má tento film a ty se staly druhým zdrojem, z něhož se čerpalo.



Žádné komentáře:
Okomentovat